
Response to BCA Inquiry from Paul Sterling, Director -Westaflex (Aust) P/L and Chairman- Australian 
Flexible Duct Manufacturers Alliance (ADMA) re Conditioned Space and Ductwork, March 2011 
 
Question 1: Are the following areas within a building considered a conditioned space or not: 
 
Space Conditioned? Reason 
Class 2-9 buildings: 
 

  

1. in a suspended ceiling 
not being used as a ceiling 
plenum 

No  As long as the suspended ceiling is not a perforated or 
grille ceiling, ie as long as the space is effectively 
separated from the conditioned space below. Also see 
note 1 below. 

2. in a suspended ceiling 
being used as a ceiling 
plenum 

Yes Part of the conditioned space. 

3. in riser shafts between 
floors 

Yes If riser shafts reticulate conditioned air or are likely to in 
the future. 

4. in bulk heads No  As long as the bulkhead is effectively separated from 
the adjoining conditioned space. Also see note 1 below. 

5. Behind plaster walls No As long as the wall is effectively separated from the 
adjoining conditioned space. Also see note 1 below. 

6. Lift / Elevator shafts  
 

Yes if the lift doors open 
into the conditioned 
space. 

Part of the conditioned space. Also see note 1 below. 

Class 1+10 buildings: 
 

 See note 2 below. 

1. In between floors in 2 
and 3 storey dwellings 
including posi struts. 
 

No  As long as the space between floors is effectively 
separated from the adjoining conditioned space. Also 
see notes 1 and 2 below. 

2. in riser shafts between 
floors 
 

Yes If riser shafts reticulate conditioned air or are likely to in 
the future. See note 2 below. 

3. in bulk heads 
 

No As long as the bulkhead is effectively separated from 
the adjoining conditioned space. Also see notes 1 and 2 
below. 

4. Behind plaster walls  
 

No As long as the wall is effectively separated from the 
adjoining conditioned space. See note 2 below. 

 
 
Note 1: if the ceiling/lift/bulkhead/wall is not a conditioned space then it may need to be insulated and sealed as 
being part of the envelope. It may be more practical to build if you accept that there is some leakage to the ceiling 
etc, and therefore treat it as part of the conditioned space. 
 
Note 2: The responses assume some rooms are conditioned while others are not. However, for Class 1 buildings it 
is often the case that the conditioned space is the total space within the insulated building envelope bounded by 
the external walls and roof or ceiling. In this case, the floor between stories etc would be within the conditioned 
space. 
 
Question 2: What does "The requirements of (a) do not apply to ductwork and fittings located within the only or 
last room served by the system" in Spec J5.2 Clause 2(b) mean? 
 
The Guide re Specification J5.2 Clause 2 states " Ductwork has joins, and unless sealed these joins will allow 
heated or cooled air to escape. The requirements do not apply to ventilation ductwork where the air is not heated 
or cooled. Nor does it apply to ductwork in the space being conditioned as the air is intended for that 
space anyway."  Similar provisions apply in BCA Volume Two 3.12.5.3. 
 
In the only or last room served by the system the conditioned air in the ductwork is intended for the space so it is 
irrelevant if any air escapes from the ductwork into the same space before the outlet.  
 



Similar reasoning applies regarding ductwork insulation in Specification J5.2 Clause 3(d)(i). 
 
 
Diagram to assist in explaining BCA Volume One Spec J5.2 Clause 2(b) 
 
 
 

 

No need to insulate, as it 
is the only space served 
by this A/C system.  

A/C 
supply 

air 
return 
air 

No need to insulate, as 
this is the last space 
served by the A/C 
system (along this 
ductwork run). 

Insulate, as this is not 
the only or last room 
served by the system. 

Insulate, as this is not 
the only or last room 
served by the system. 

A/C 
return 
air 

supply 
air Insulate outside, except for outside air and 

exhaust air ducts and MEPS-compliant package 
air-conditioning equipment. 

Insulated supply ductwork 

Uninsulated supply ductwork 

Insulated return ductwork 

Uninsulated return ductwork 

Note other exceptions in 
Specification J5.2 – 3. (d) 
for registers, diffusers, etc. 


